Με μια ματιά

Ο Δήμος Λεύκτρου βρίσκεται επάνω στο μεσαίο ακρωτήριο της Πελοποννήσου ,είναι τμήμα της Μεσσηνιακής Μάνης και αποτελείται από 19 Δ. Διαμερίσματα με πρωτεύουσα την Καρδαμύλη και έχει πληθυσμό 6000 κατοίκους.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής ,η ιστορία της ,η παράδοσή της ,η αγωνιστικότητα και η ανδρεία που χαρακτήρισε τους ανθρώπους της στις δύσκολες περιπέτειες του Έθνους μας ανά τους αιώνες ,την βάζουν δίπλα στις άλλες περιοχές σύμβολα της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ήπειρος, η Μακεδονία και οι λοιπές περιοχές της πατρίδας μας.

Οι κύριες παραλίες του Δήμου κατάλληλες για κολύμπι ,αμμώδεις με πεντακάθαρα νερά είναι , τα Ριτσά ,το Καλαμίτσι, ο Φονέας, τα Καμίνια, η Καλόγρια, η Στούπα, και ο Πλατύς Αμμος ή Πανταζή.

Υπάρχουν αρκετά ακόμα σημεία λίγο δυσπρόσιτα για τους μοναχικούς επισκέπτες. Ο επισκέπτης ξαφνιάζεται ευχάριστα και εντυπωσιάζεται από την γρήγορη εναλλαγή των τοπίων της περιοχής.

Απόκρημνα βράχια, σπηλιές και φαράγγια ,δένουν με τον ελαιώνα ,τις γραφικές παραλίες, τα λιμανάκια, τα νησάκια και τις γλυφάδες.

Ιδιαίτερο χαρακτήρα δίνουν στην περιοχή το κάστρο της Στούπας, τα ορυχεία του Καζαντζάκη στη Πραστοβά, τα πυργόσπιτα της παλιάς Καρδαμύλης, το νησάκι της Καρδαμύλης, τα καλντερίμια , οι παρόδιες κρήνες, τα γεφύρια και οι βυζαντινές εκκλησίες που είναι διάσπαρτες στα χωριά.

Χρώματα και αρώματα από ποικίλα αγριολούλουδα και βότανα υποδέχονται τον επισκέπτη όλες τις εποχές.

Το κλίμα της περιοχής είναι ζεστό μεσογειακό με ήπιο Χειμώνα και μεγάλη ηλιοφάνεια. Προσφέρεται για όλο τον χρόνο σαν τουριστικός προορισμός.